Erilaiset uni- ja valverytmin muutokset, mitkä häiritsevät toimintakykyä.

Uni-valverytmin kronobiologisia häiriöitä ovat viivästynyt unijakso, aikaistunut unijakso, ylipitkään vuorokausirytmiin liittyvä unettomuus, kaamosunettomuus, vuorotyöhön ja epäsäännöllisiin työaikoihin liittyvä unettomuus, epäsäännöllisiin elämäntapoihin liittyvä ei-elimellinen uni-valverytmin häiriö.

Aikaistunut unijakso on univalverytmin häiriö, jossa biologisen kellon rytmi on aikaistunut sosiaalisen kelloon verrattuna. Eli henkilö menee nukkumaan normaalia aikaisemmin ja herää varhain. Aikaistunut univalverytmi saattaa myös liittyä masennukseen. Silloin kun, aikaistuneesta univalverytmistä on haittaa, rytmiä voidaan siirtää kirkasvalohoidolla ja elämäntapoja muokkaamalla.

Viivästynyt unijakso on melko yleinen häiriö, varsinkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Ilta-aikaisen aktiviteetin vuoksi nukahtaminen siirtyy pitkälle yli puolenyön ja univaje kroonistuu liian lyhyiden yöunien vuoksi. Viivästynyt unijakso voidaan varmistaa uni-valvepäiväkirjalla, aktigrafilla, melatoniini-määrityksellä tai kehon lämpötilan rekisteröinnillä. Viivästynyttä unijaksoa hoidetaan elämäntapojen muokkaamisella unihoitajan tukemana, kirkasvalohoidolla ja tarvittaessa melatoniinilla.

Kirkasvalohoitoa käytetään myös kaamosmasennuksen ehkäisemiseen ja hoitoon. Vuorotyöläisillä rytmittäminen on usein vielä haastavampaa.