Unensaannin vaikeus, yölliset heräämiset, tai muu unen ylläpitämisen vaikeus.

Unettomuutta hoidetaan usein kuten oiretta. Taustalla voi olla useita eri syitä. Helsingin uniklinikalla unettomuuden hoito alkaa aina taustalla olevien syiden selvittämisellä.

Unettomuus ilmenee nukahtamisvaikeutena, yöllisinä toistuvina heräilyinä ja/tai liian aikaisena aamuheräämisenä. Unettomuus voi ilmetä myös huonolaatuisena unena. Tilapäinen unettomuus (alle kuukausi) kuuluu osana normaaliin elämään. Sen voi laukaista mm. stressi, traumat tai elämänmuutokset. Kun tällainen laukaiseva tekijä tulee käsitellyksi, korjaantuu unettomuus yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Lyhytaikainen unilääkitys saattaa tulla kyseeseen, mutta on oltava varovainen, ettei lääkityksestä muodostu unettomuutta ylläpitävä tekijä. Huomion kiinnittäminen unenhuollollisiin menetelmiin on tärkeää unettomuuden hoidossa ja sen ennaltaehkäisyssä.

Unettomuuden pitkittyessä syntyy usein noidankehä. Unettomuus aiheuttaa huolta, mikä johtaa ylivireystilaan ja toimii unettomuuden ylläpitävänä tekijänä. Pitkäaikaisesta (kroonisesta) unettomuudesta kärsii 5-12 % suomalaisista. Pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa käytetään ensisijaisesti kognitiivisbehavioraalisia menetelmiä ja hoidon tukena voidaan käyttää unta parantavaa lääkitystä.

Helsingin uniklinikalla unettomuus otetaan aina vakavasti. Selvitämme ja hoidamme unettomuuden syyt.

Helsingin uniklinikka on ollut mukana tekemässä uusinta Unettomuuden Käypähoito suositusta.

Lisää unettomuuden hoidosta