Unettomuus

Unettomuudesta ja sen mekanismeista

Unensaannin vaikeus, yölliset heräämiset tai muu unen ylläpitämisen vaikeus.

Unettomuutta hoidetaan usein kuten oiretta. Taustalla voi olla useita eri syitä. Helsingin uniklinikalla unettomuuden hoito alkaa aina taustalla olevien syiden selvittämisellä.

Unettomuus ilmenee nukahtamisvaikeutena, yöllisinä toistuvina heräilyinä ja/tai liian aikaisena aamuheräämisenä. Unettomuus voi ilmetä myös huonolaatuisena unena. Tilapäinen unettomuus (alle kuukausi) kuuluu osana normaaliin elämään. Sen voi laukaista mm. stressi, traumat tai elämänmuutokset. Kun tällainen laukaiseva tekijä tulee käsitellyksi, korjaantuu unettomuus yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Lyhytaikainen unilääkitys saattaa tulla kyseeseen, mutta on oltava varovainen, ettei lääkityksestä muodostu unettomuutta ylläpitävä tekijä. Huomion kiinnittäminen unenhuollollisiin menetelmiin on tärkeää unettomuuden hoidossa ja sen ennaltaehkäisyssä.

Unettomuuden pitkittyessä syntyy usein noidankehä. Unettomuus aiheuttaa huolta, joka johtaa ylivireystilaan ja toimii unettomuuden ylläpitävänä tekijänä. Pitkäaikaisesta (kroonisesta) unettomuudesta kärsii 5-12 % suomalaisista. Pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa käytetään ensisijaisesti kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä ja hoidon tukena voidaan käyttää unta parantavaa lääkitystä.

Hoidosta

Huom! Unettomuuden diagnosointiin kuuluu lähes aina aktigrafitutkimus ja univalvepäiväkirjan pitäminen viikon ajalta.

Helsingin uniklinikalla unettomuus otetaan aina vakavasti. Selvitämme ja hoidamme unettomuuden syyt. Unettomuuden syyt voivat olla moninaisia. Unettomuuden taustalla voi olla elimellinen unihäiriö, ei-elimellinen unettomuus, kivut, kilpirauhasen liikatoiminta tai vaikkapa masennus. Syitä on monia.

Meillä voit varata unettomuuden osalta ajan myös suoraan hoitajalle unettomuusryhmiin.

Helsingin uniklinikka on ollut mukana tekemässä uusinta Unettomuuden Käypähoito -suositusta.

Lisää unettomuuden hoidosta